დროულად მიაქციეთ ყურადღება თქვენი ფრჩხილების მდგომარეობას. მატი მტვრევა განგაშის სიგნალია ! 

1159
avia.ge

დროულად მიაქციეთ ყურადღება თქვენი ფრჩხილების მდგომარეობას. მატი მტვრევა განგაშის სიგნალია ! 

ფრჩხილების მტვრევა არის ერთ-ერთი სიმპტომი, რომელიც მიუთითებს მანგანუმის ნაკლებობაზე. მანგანუმს აქვს ანტიოქსიდანტური თვისებები და აუცილებელია ძვლების განვითარებისთვის, ჭრილობების შეხორცებისთვის, ნახშირწყლების, ამინომჟავებისა და ქოლესტერინის ცვლისთვის. მანგანუმი აუცილებელია ჯანსაღი, ძლიერი ძვლებისთვის.

მანგანუმი ასევე არის სხვა ვიტამინების, მათ შორის B და C ვიტამინების შეწოვის გასაღები, რომლებიც აუცილებელია ტვინის ჯანმრთელობის გასაუმჯობესებლად და კიბოსგან დასაცავად. ორგანიზმში მისი ნაკლებობა იწვევს შემდეგ პრობლემებს:

  • სისუსტე;
  • გულისრევა;
  • ღებინება;
  • თავბრუსხვევა;
  • სმენის დაქვეითება; სუსტი თმა და ფრჩხილები.

ყველაზე რთულ შემთხვევებში მანგანუმის დეფიციტმა შეიძლება გამოიწვიოს დამბლა, სიბრმავე, უნაყოფობა და კრუნჩხვები. მანგანუმის დეფიციტის საშიშროების თავიდან აცილების მიზნით, არსებობს მანგანუმის საკვების დიეტა.

1. ზღვის პროდუქტები.

თევზის სახეობები მდიდარია მანგანუმით. ზღვის პროდუქტები ასევე არის B ჯგუფის ვიტამინების, ომეგა 3-ის და აუცილებელი ამინომჟავების ჯანსაღი წყარო..

2. თხილის სახეობები.

თხილი,  ნიგოზი, ნუში არის მანგანუმის ყველაზე მაღალი წყაროები. თხილი ასევე ბოჭკოვანია, მდიდარია E ვიტამინით, სპილენძით და მაგნიუმით.

3. ისპანახი.

მუქი მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეული პლანეტის ყველაზე ჯანსაღ საკვებს შორისაა. მხოლოდ 300 გრ  ისპანახი შეიცავს A ვიტამინის დღიური დოზის  2-ჯერ და K ვიტამინის 6-ჯერ მეტს.

4. მთელი მარცვლეული.

მანგანუმის ჯანსაღი ზრდა შეგიძლიათ   მარცვლეულის ჩართვით თქვენს ყოველდღიურ რაციონში. ბევრი სარგებელი მოაქვს. ყავისფერი ბრინჯი, შვრიის ფაფა, და ფეტვი ამცირებს ტიპი 2 დიაბეტის, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და კიბოს გარკვეული ტიპების რისკს.

5. Შავი ჩაი.

შავი ჩაი ერთ-ერთი ყველაზე მარტივი გზაა, რომ მიიღოთ საკმარისი მანგანუმი.   ყოველდღიურად მიირთვით ერთი ფინჯანი შავი ჩაი. იგივე  ასევე სასარგებლოა გულისა და ძვლების ჯანმრთელობისთვის.

დიდი რაოდენობით მანგანუმი გვხვდება მცენარეული საკვების წყაროებში, ძირითადად მარცვლეულში, პარკოსნებში, კენკრასა და მწვანილში.

  • Ზეითუნის ზეთი;
  • ხილი – ლიმონი, ყურძენი;
  • ბოსტნეული – ყვავილოვანი კომბოსტო და თეთრი კომბოსტო, სტაფილო, კიტრი, ბოლოკი;
  • პარკოსნები – ბარდა, ლობიო;
  • მწვანილი – კამა, ოხრახუში;
Facebook კომენტარები
aviabiletebi online